Back to Top

Γενικές πληροφορίες για τη διαδικασία του νόμου 4178/2013

Εμφανίσεις: 4720

aythaireta 4014 4Ο Νόμος 4178/2013 έρχεται ως αντικατάσταση του προγενέστερου Νόμου 4014/2011 (νόμος Παπακωνσταντίνου) ο οποίος έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματικός στο σύνολο του και συνεπώς άκυρος. Η νέα νομοθετική διάταξη διαχωρίζει πλέον τα αυθαίρετα σε κατηγορίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με το είδος της παράβασης, την παλαιότητα του αυθαιρέτου καθώς και το μέγεθος των υπερβάσεων που έχουν γίνει σε κάποιο κτίριο. Ειδικότερα για κτίρια ή για αυθαιρεσίες οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν κατασκευαστεί προ του έτους 1975, δίνεται οριστική πλέον εξαίρεση από την κατεδάφιση με την πληρωμή μόνο του παραβόλου των 500€, κάτι το οποίο στον προγενέστερο Νόμο δεν υπήρχε σαν έννοια.

Παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για την εξόφληση του υπολογισμένου προστίμου και παρέχονται διευκολύνσεις που αφορούν την διεπεραίωση νομικών πράξεων (συμβόλαια κλπ) με την εξόφληση του 30% του προστίμου.

Για αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την κατηγορία στην οποία εντάσσεται το αυθαίρετο που σας ενδιαφέρει μπορείτε να επικοινωνείτε με το γραφείο μας για πληροφορίες και υπολογισμό του κόστους τακτοποίησης.

 

Ποιους αφορά η διαδικασία ρύθμισης των αυθαιρέτων

Η διαδικασία ρύθμισης των αυθαιρέτων αφορά ανεξαιρέτως όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία έχουν αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα βάσει της οικοδομικής τους αδείας. Έτσι αν έχουν γίνει εργασίες που δεν προβλέπονται από τις σχετικές μελέτες και έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων χώρων (π.χ. επεκτάσεις σε δώματα, σε ακάλυπτους χώρους, φωταγωγούς κ.α.), την αλλαγή της χρήσης υφιστάμενων χώρων (π.χ. μετατροπή αποθηκών σε χώρους κατοικίας, κατοικίες που έχουν γίνει σε υπόγειες στάθμες κ.α.), ή ακόμα έχουν απλώς παραβιαστεί τα προβλεπόμενα ύψη του κτιρίου, τότε είναι αναγκαία η ρύθμιση του ακινήτου με τον παρόντα Νόμο.

Σε περίπτωση που οι εκκρεμότητες μείνουν χωρίς ρύθμιση η νομοθεσία μπλοκάρει κάθε συμβολαιογραφική πράξη επί του ακινήτου και ως εκ τούτου συναντώνται εμπόδια στη μεταβίβαση, πώληση ή υποθήκη του ακινήτου.

 

Η διαδικασία

Η διαδικασία της τακτοποίησης του αυθαιρέτου ξεκινά με την αποτίμηση από ιδιώτη μηχανικό, της ή των αυθαιρεσιών, αφού γίνει αυτοψία της ιδιοκτησίας και βεβαίως αφού τεθούν υπόψη του μηχανικού όλες οι απαραίτητες μελέτες και οικοδομικές άδειες που αφορούν το ακίνητο.

Στη συνέχεια γίνεται υπολογισμός του προστίμου, και ενημέρωση του ιδιοκτήτη για το συνολικό κόστος της διαδικασίας. Εφόσον ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να προχωρήσει σε ρύθμιση του αυθαιρέτου, ετοιμάζονται από τον μηχανικό όλα τα απαραίτητα έντυπα και αφού εξουσιοδοτηθεί εγγράφως ο μηχανικός υποβάλει την Αίτηση Υπαγωγής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υ.Π.Ε.Κ.Α

Μετά την υποβολή της αίτησης εκδίδεται αρχικά το παράβολο, το οποίο είναι ανάλογο προς τα τετραγωνικά των δηλούμενων αυθαίρετων χώρων και το ποσό του μπορεί ναι είναι 500€, 1000€ ή 2000€. Το παράβολο όπως και τα υπόλοιπα πρόστιμα πληρώνονται στις Τράπεζες. Μετά την εξόφληση του παραβόλου ο ιδιοκτήτης αποφασίζει ποιο σχήμα εξόφλησης θα απολουθήσει με τις επιλογές που διατίθενται να είναι οι ακόλουθες:

Τρόπος εξόφλησης προστίμου Ποσοστό έκπτωσης επί συνόλου του προστίμου
Εφάπαξ καταβολή του συνόλου του προστίμου 20%
Εφάπαξ καταβολή του 30% του προστίμου και εξόφληση του υπολοίπου σε δόσεις 10%
Εξόφληση του συνόλου του προστίμου σε δόσεις 0%

 

Υποβολή δικαιολογητικών και περαίωση της διαδικασίας

Η δεύτερη φάση του νόμου περιλαμβάνει την υποβολή ηλεκτρονικά όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών που εμφανίζουν το αυθαίρετο και πιστοποιούν τα είδη των παραβάσεων. Επίσης υποβάλλονται δικαιολογητικά που πιστοποιούν τον χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου και όλα τα υπόλοιπα έντυπα που απαιτούνται βάσει του Νόμου 4178/2013. Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται με μέριμνα του μηχανικού, και μόνο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την εξόφληση των προστίμων από την πλευρά του ιδιοκτήτη, μπορεί να θεωρείται περαιωμένη η διαδικασία, ώστε να εκδίδονται βεβαιώσεις τακτοποίησης για το συγκεκριμένο ακίνητο. 

 

Τι πρέπει να κάνω για να ρυθμίσω το αυθαίρετό μου

Για να προχωρήσετε στη διαδικασία ρύθμισης του αυθαιρέτου σας, απλά ερχόσαστε σε επικοινωνία με το Γραφείο μας, έτσι ώστε κλείνοντας ένα ραντεβού να δούμε μαζί το είδος του αυθαιρέτου. Στη συνέχεια υπολογίζουμε για εσάς και σας ενημερώνουμε για το συνολικό κόστος της τακτοποίησης. Η τελική επιλογή είναι δική σας για το πότε θα καταχωρηθεί η Αίτηση Υπαγωγής σας στο σύστημα του Υ.Π.Ε.Κ.Α.

 

Επικοινωνήστε με το Γραφείο μας για μια υπεύθηνη ενημέρωση πάνω στο κόστος και τις διαδικασίες που αφορούν την τακτοποίηση του αυθαιρέτου σας

 

Ρύθμιση αυθαιρέτων Ν.4178/2013

Εμφανίσεις: 5047

Ενημερωθείτε για τη διαδικασία Ρύθμισης των Αυθαιρέτων, όπως αυτή ορίζεται από τις διατάξεις του Νόμου 4178/2013, που είναι ο νέος νόμος που αντικαθιστά τον προγενέστερο Νόμο 4014/2011, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι κυρήχθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Γενικές πληροφορίες

Βρείτε γενικές πληροφορίες όσον αφορά τη νομοθεσία αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

 

 

 teleytaia neaΤελευταίες ενημερώσεις

Δείτε συγκεντρωμένο το ιστορικό των εξελίξεων, γύρω από τη διαδικασία ρύθμισης των αυθαιρέτων

 

 

 

Υποκατηγορίες

Επικαιρότητα

 • Παράταση στο νόμο 4495/2017 +

  Παράταση προβλέπεται να δοθεί στη διάρκεια ισχύος του νόμου 4495/2017, περί ρύθμισης αυθαιρέτων, του οποίου η διάρκεια προβλεπόταν να εκπνεύσει Read More
 • Ψηφίστηκε ο νέος νόμος Αυθαιρέτων +

  Ψηφίστηκε τελικά ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα (18/10/2017) Read More
 • Παράταση νόμου 4178/2013, πιθανώς η τελευταία +

  Παρατείνεται η προθεσμία ένταξης στον νόμο 4178/2013, περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, πιθανότατα για τελευταία φορά. Read More
 • Παράταση νόμου 4178/2013 +

  Παρατείνεται η προθεσμία ένταξης στον νόμο 4178/2013, περί τακτοποίησης αυθαιρέτων. Read More
 • Παράταση νόμου 4178/2013 για ένα έτος +

  Παρατείνεται η προθεσμία ένταξης στον νόμο 4178/2013, περί τακτοποίησης αυθαιρέτων. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4